Vladu Bucataru - Retete rapide cu poze

Ciorbe de peste , somn, crap

Dupa atatea retete cu pestele din excursia din Delta Dunarii a venit si vremea ciorbelor.

Ciorba este ceva simplu de facut si foarte gustos in bucataria noastra traditionala. Se mai spune ca daca vrei sa faci o ciorba buna, oala trebuie sa fie cat mai mare, iar, cu acest lucru nu prea sunt de acord. Mie imi place sa gatesc cat sa mananc odata. Nu imi place sa tin oalele la frigider si apoi, inevitabil sa arunc mancarea.

Ce am realizat cu acesti pesti sunt niste ciorbe mici, de 2-3 portii si gustoase in acelas timp.
Pentru ciorbe am folosit legume si din pestii din excursie capetele si cozile in mare.


 Pentru preparare se calesc intai legumele cu 2 linguri de ulei, apoi se adauga apa calda. Cand incepe sa fiarba adaugam bucatile de peste.
Traditional in Delta ciorba de peste se acreste cu otet. Putem insa sa folosim si bors.


La sfarsit se poate adauga patrunjel.



Crap cu sos de lamaie si usturoi la cuptor

Din acelas crap de la reteta anterioara , am facut si o mica parte la cuptor :


 Prin vas am mai adaugat niste rosii si putine legume de la ciorba. Am preparat si un sos bazat pe ulei de masline, lamaie si usturoi cu diverse condimente dupa gust si l-am turnat peste :


 Am introdus apoi preparatul la cuptor timp de 25 de minute, convectie, 180 de grade:


Simplu si gustos!

Crap la gratar cu sos de capere

Acesta este unul dintre cei mai mici crapi prinsi in excursia din Delta !


M-am decis sa il fac si pe acesta in 3 moduri : unul la gratar, unul la cuptor si ciorba din cap si coada. In acest post am sa va prezint reteta de crap la gratar cu sos de capere!

Pentru aceasta am avut nevoie de 2 fileuri pe care l-am prajit la grill. Din gresala nu am poza cu ele pe gratar, dar se poate imagina :


Pentru sosul de capere am folosit 2 linguri de capere, unt, vin alb, patrunjel si usturoi :


Sosul se face simplu, se topeste putin unt, apoi caperele, usturoiul, se calesc putin , se adauga patrunjelul si putin vin alb si se mai lasa putin la fiert.

In final a iesit asa :



Somn la gratar, somn prajit, ciorba ... 3 in 1

A venit si randul monstrului ! Fiind in excursie in Delta Dunarii am urmarit seara, cand ne feream de tantari Operatiunea Monstru. Intamplarea a fost sa prindem si noi un monstru, mult mai mic, care intamplator a ajuns la mine in bucatarie !


Am zis sa il prepar in mai multe feluri. Unul prajit, cum ii place Mihaelei, altul la gratar, cum imi place mie si ciorba din cap si coada.

Am facut din peste cateva fileuri si rondele:


Pestele prajit l-am dat prin faina si prajit in wok.


Rontelele de peste le-am condimentat si le-am prajit la grill :


Iar bucatile pentru ciorba au fost acestea:


Pentru gartnitura am folosit legume prajite in ulei, date in prealabil prin faina, cartofi prajiti si legume la gratar:


 Produsele finite au aratat cam asa :


Saramura de platica

Este prima data cand fac saramura. Am avut aceste platici, unele dintre ele prinse personal in excursia din Delta Dunarii !

Ingredinente :

  • 2 rosii
  • ardei , gogosar
  • ustoroi, o ceapa
  • 2-3 platici, cat mai mari , cu atat mai bine

Din fericire pestele a fost curatat de maruntaie si solzi in delta, pe malul Dunarii! Daca il aveti proaspat trebuie sa faceti si aceasta operatiune "mai scarboasa".

Am taiat legumele felii si le-am copt pe grill :


Se pune apoi la fiert o oala cu aproximativ un litru de apa cu sare, nu foarte multa, cat sa se faca un sos pentru peste. Cand da in clocot se adauga si legumele tocate mare. Se adauga cativa catei de usturoi tocati si ardei iute dupa gust.


Pestii se cresteaza si se condimenteaza cu sare, piper, boia si apoi se prajesc pe gratar :



Se pune pestele intr-un vas cat sa incapa si apoi se toarna supa peste.