Pizza cu aluat de casa, usor, rapid si pufos - la cuptorul electric ~ Vladu Bucataru - Retete rapide cu poze

Pizza cu aluat de casa, usor, rapid si pufos - la cuptorul electric


Eram in cautarea unui aluat de pizza pe care sa il fac rapid si sa fie cat mai aproape de cel original, italian. Am dat de acest videoclip in care Gennaro Contaldo face o pizza cel putin apetisanta :) si am zis sa ii incerc aluatul.
E destul de simplu. Framantat doar 10 minute si apoi asteptat sa creasca 2 ture de cate 30 minute :)

A iesit perfect!

Ingrediente pentru 2 pizze de aprox 27 cm diametru:

ALUAT:
- 500 gr faina (650 sau 550, insa eu nu am avut asa ca am facut cu faina 000)
- 10 gr drojdie proaspata (la drojdia uscata se urmeaza indicatiile de pe plic)
- 5 gr sare
- 325 ml apa calduta

Topping-urile pot fi create dupa gust. Noi am facut 2 tipuri:
TOPPING 1:
- 1 lingurita ulei de masline
- passata cat sa acopere blatul (rosii pasate sau conserva de rosii in suc propriu la care tocam marunt rosiile si facute astfel un sos delicios)
- parmezan dupa gust (5-10 grame per pizza)
- jumatate de guguloi de mozzarella
- busuioc proaspat

TOPPING 2:
- 1 lingurita ulei de masline
- passata cat sa acopere blatul
- parmezan dupa gust (5-10 grame per pizza)
- jumatate de guguloi de mozzarella
- proscciutto crudo

Sa incepem:
1. Punem faina intr-un bol mare
2. Punem sarea peste faina si amestecam, astfel incat sarea sa fie distribuita uniform
3. Facem maiaua:
 - Sfaramitam drojdia intr-un bolisor mic si adaugam putina apa calduta (din cele 325 ml)
 - Amestecam bine pana se dizolva drojdia










4. Punem peste faina maiaua omogenizata si restul de apa



5. Amestecam cu o lingura, apoi framantam cu bratele cca 10 minute pana devine un aluat uniform, elastic si fin la atingere.




6. Punem aluatul la crescut timp de 30 minute timp in care aluatul isi va dubla volumul.



7. Cand e crescut, scoatem aluatul din bol, il punem pe suprafata de lucru si il taiam in 2 parti cat mai egale.
Tragem un pic de fiecare parte, apoi il formam in guguloaie/mingiute.
Pudram suprafata de lucru cu faina, asezam mingiutele si le acoperim cu un servet curat.




8. Mai lasam 30 minute la crescut, timp in care isi va dubla din nou volumul.



9. Incepem si formam aluatul de pizza prin presare.
Luam o mingiuta si o intoarcem invers de cum a stat la crescut, pentru a presa pe partea moale.
Presam cu pumnul fix la mijlocul sferei, in cruce, apoi din ce in ce mai larg pe suprafata aluatului. Ridicam aluatul si rotim astfel incat sa se intinda prin propria greutate.

Daca va place aluatul de pizza mai subtire, atunci trebuie sa intindeti mai mult, sa se subtieze. Noi l-am lasat mai pufos.







10. Asezam toppingul in ordine: ulei de masline, passata, un pic de sare, parmezan, mozzarella, frunze de busuioc proaspat.














ps: mai bine punem aluatul in tava si apoi punem toppingul, pentru a fi mai usor :)

11. Punem la cuptorul electric in prealabi incalzit la temperatura maxima.
Noi am pus la 250 grade, mod sus-jos (=), nivelul 2, timp de 10 minute.





























Enjoy!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu