Am o reteta de chec de la matusa Elvira din Ardeal. Se stie ca bucataria ardeleneasca este foarte apreciata si fiind si o reteta de familie, e clar ca este reteta noastra preferata de chec (sau pandispan).
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pana se topeste, celelalte ingrediente punandu-se treptat, nu toate o data.
Se pune compozitia in tavile de chec pastrandu-se o parte in castron. Se adauga peste aceasta parte cateva linguri de cacao si se pune peste ulterior in fiecare tava.
Asadar ne trebuie 10 oua pe care le separam si le preparam dupa cum urmeaza:
-> galbenusurile se amesteca cu:
-> galbenusurile se amesteca cu:
- o cana zahar
- o lingurita coaja de lamaie
- o jumatate lingurita sare
- 100 ml apa
- 100 ml ulei
- 2 pliculete zahar vanilat
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pana se topeste, celelalte ingrediente punandu-se treptat, nu toate o data.
-> albusurile se bat bine cu telul pana se fac spuma, apoi se incorporeaza o cana de zahar. Spuma trebuie sa fie ferma.
In amestecul de galbenus se adauga, treptat, cele 2 cani de faina si compozitia de spuma.
Se pune compozitia in tavile de chec pastrandu-se o parte in castron. Se adauga peste aceasta parte cateva linguri de cacao si se pune peste ulterior in fiecare tava.
Cuptorul se incalzeste in prealabil la 180 grade. Dupa incingere, se introduc tavile de chec si se ajusteaza temperatura la 170 grade. Se lasa cca 40 minute.
Pentru a testa daca prajitura este coapta sau nu, se ia o scobitoare si se inteapa din loc in loc checul. Daca pe scobitoare raman urme de coca, inseamna ca nu este coapta pe interior si mai trebuie lasata la cuptor.
adica pina la urma ne trebe 2 cani de zahar???una ptr.albusuri si una ptr.galbenusuri ???vai de capul vostru,cu retetele voastre cu tot!!!
RăspundețiȘtergeream mai facut odata o reteta de asta cu lipsuri,scrisa de cati neica nimeni care fac pe bucatarii si a iesit ceva de n-a mincat nici ciinele....
Daca citeai mai bine reteta iti dadeai seama singur, si nu mai trebuia sa intrebi, cate cani de zahar trebuie. Dar pentru tine o fi greu sa citesti in intregime...
RăspundețiȘtergereDaca intelegeai rolul acestor bloguri...nu iti mai imaginai in capul tau ca "facem pe bucatarii" :))
Sfaturi pentru tine:
- citeste bine ce ai in fata
- incearca sa faci (daca te crezi capabil)
- abia apoi te astept cu aprecieri!
ps: daca ti-e greu sa intelegi ce scrie, vezi ca ai si poze!
Data viitoare sa incerci si la pisica ! Poate iti reuseste ... daca cainele te refuza!
mie mi-a iesit reteta; da probabil fiindca suntem amici sau ceva :)))
RăspundețiȘtergereanyway e chiar usor de facut checul si iesi f. gustos;
Felicitari nene! Imi pare bine!
RăspundețiȘtergerePofta buna!
Anonimul are dreptate cu zaharul, cantitatea nu este mentionata.
RăspundețiȘtergereGanditiva ca aici intra oameni care nu stiu nimic despre gatit si trebuie sa stie masurile exacte.Asa ca revizuiti reteta.
Zi buna!
dupa cum scrii se vede ca nici ortografierea elementara nu o stii dar sa mai si gatesti.
Ștergereex ganditi-va se scrie corect nu la un loc....rusine, mai romanule!!!
Reteta este OK . Iti trebuie 2 cani de zahar. Anonimul sa citeasca si comentariile daca nu se pricepe !
RăspundețiȘtergereVa rog fiti mai relaxati , mai beti , mai mergeti la femei, nu luati totul asa in serios ....:-))))) ....este zahar pentru toata lumea....
RăspundețiȘtergere:))))))))
ȘtergereRetetele ar trebui verificate cu maaaaare atentie inainte de a fi bpublicate pentru ca ,asa cum zicea mai sus cineva,sunt persoane care nu stiu mai nimic despre gatit si ar putea avea probleme cu preparatul respectiv.Chiar si eu,am incercat retete de pe net,incercate cica,dar s-a dovedit a fi un dezastru.De reteta asta nu zic nimic,nu am incercat-o,nu zic ca nu ar fi buna.Poate o s-o incerc.
RăspundețiȘtergerebuna
Ștergeream incercat reteta,acum e la cuptor...sunt curioasa sa vad ce o iesi,de crescut a crescut,miroase bine...
eu acum prepar reteta
Ștergerenu este nimic daca am incurcat prafulde copt cu praful vanilat?
oricum cred ca o sa iasa o nebunie de chec!!!!!!!!!!!!!!1
trebuie sa fie distractiv si nu obositor , prepararea dulciurilor !!!!!!!!!!!!!!!!!
mult noroc si celorlalti care incearca aceasta reteta minunaTA!!!!!!
am facut checul si a iesit delicios. Multumim pentru reteta
Ștergerela ingrediente spuneti o cana de zahar la fotografi in timpul preparari sint 2 cani de zahar deci pina la urma cum este bine ?va rog sa ma scuzati ma intereseaza reteta si vreau so pregatesc dar nu inteleg si ce gramaj de zahar????????????
RăspundețiȘtergerePractic 2 cani de zahar. Una pentru albusuri,una pentru galbenusuri,exact cum scrie in textul retetei.
ȘtergereReteta asta e ca testele de pespicacitate din reviste.
RăspundețiȘtergereIn primul rind trebuie LISTA cu ce ingrediente trebuie...de aici si confuzia.
Nu sari direct cu "-> galbenusurile se amesteca cu:..." si pui cratime ca la o lista. BAD!
Reteta este o reteta nu o ghicitoare.
Daca deja mai multi oameni au spus ca e scrisa prost editeaz-o si corecteaza.
Ia exemplu din orice carte de bucate, nu ma crede pe cuvint.
Un plus mare ca are poze. NICE!
chec placut
Eu cred ca din textul postului si comentarii se intelege ce trebuie facut.
ȘtergerePentru mine personal sunt bune comentariile aici, de aia am lasat asa reteta. Sa para cat se pare de diferita si naturala.am un etalon si cartile de bucate, dar dupa cum observi, cine citeste bine, cine nu se uita pe poze si bine inteles ramane si alternativa cartilor de bucate.
Foarte buna reteta mersi mult
RăspundețiȘtergereMultumim !
ȘtergereAm citit de cateva ori reteta pentru a nu da cu batu-n balta! Unde vedeti voi ca se precizeaza doar o cana de zahar? E prezentat intocmai sa poata intelege oricine. Este prezentata pe rand fiecare actiune. Reteta nu trebuie corectata, trebuie doar atentie la citit si cunoasterea semnelor de punctuatie. In plus ar trebui un pic de bun simt din partea celor ce fac observatii, toate nedumeririle lor putand fiind rezolvate cu o simpla intrebare, lipsita de comentarii ridicole, si un " Se poate te rog sa ma lamuresti/ajuti/descifrezi etc.", nu cred ca ar strica
RăspundețiȘtergeremie mia iesit reteta:)
RăspundețiȘtergeream incercat-o si eu reteta iar checurile au iesit f pufoase si gustoase :)
RăspundețiȘtergereAaaaa dar acum momentan eu nu am hartie de copt pt tavi..oare sa incerc fara??...sau astept pana maine....sunt ffff curioasa sunt o fana inraita a checurilor...dar sunt incepatoare...chiar va fi primul meu chec!!! Am sa revin cu comentarii!!
RăspundețiȘtergereCu 2 cani de zahar, cu 9, sau cate vreti, urmati exact pasii retetei si va iesi perfecta. Mie mi-a iesit un chec fraged si gustos...Cainii si pisicile nu au prins rand ca am mancat noi ambele tavi, experimentul asta in episodul urmator. Carcotasii sa ne delecteze si ei cu retetele lor care sa cuprinda introducere, cuprins si incheiere, sa fie editate si reeditate, verbele sa fie aliniate pe timpuri verbale iar textul retetei sa se afle intr-o forma optima pt a putea fi analizat de catre noi atat din punct de vedere literar cat si gramatical........Dar mai lasati-ne sa traim oameni buni!
RăspundețiȘtergereEu zic ca mai bine e sa corectati reteta...
RăspundețiȘtergereOK
Ștergereacum o incerc si eu sa vad cu ce va laudati voi ;)
RăspundețiȘtergereEi, voi astia anonimi care va tot dati aici mari bucatari...cel care a postat reteta,a scris in asa fel incat si o gaina ar intelege.Ce e asa greu?probabil aveti lacune la citit,sau in a intelege textul.
RăspundețiȘtergereSuper tare comentariul!!!!
Ștergerebravo foarte buna reteta-reusita iar pentru cine nu au inteles-o ghinion
RăspundețiȘtergereMultumesc
Ștergeretotusi cate cani de zahar trebuie ca nu am inteles???
RăspundețiȘtergeredoua :)
Ștergeresuper bun:)
RăspundețiȘtergeresuper bun:)
RăspundețiȘtergereVreau si eu sa stiu cat e 100 gr de apa? :))
RăspundețiȘtergereAm corectat cu ml :)
ȘtergereSpune-mi te rog, cana e de 250 ml , ori 200 ml ? Multumesc! Erika
RăspundețiȘtergere250 ml
ȘtergereCe dimensiune au tavile?
RăspundețiȘtergere15 metri are o tavă două tăvi are in total 30 metri
Ștergere:)))))))
ȘtergereAm facut acest chec de nenumarate ori si vreau sa va multumesc pentru aceasta reteta.Mi-a iesit de fiecare data o pufosenie de chec.Tin sa specific faptul ca am inlocuit apa cu zeama de lamaie.
RăspundețiȘtergerechecul a iesit foarte bine !
RăspundețiȘtergeremersi mult pentru reteta !
ana
SIncer reteta e scrisa cam dezordonat. Trebuie sa citesti atent ca sa intelegi care si cum vine ca sa nu gresesti.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos. A iesit foarte bun. <3
RăspundețiȘtergereBai tipilior daca bateti albusurile spuma sa vad cum mai topiti zaharul.matusi am si io vreo trei da toate au ras de asa ceva mai ales ca pune apa si nu lapte sau a inviat ceausescu
RăspundețiȘtergereBai tipilior daca bateti albusurile spuma sa vad cum mai topiti zaharul.matusi am si io vreo trei da toate au ras de asa ceva mai ales ca pune apa si nu lapte sau a inviat ceausescu
RăspundețiȘtergereAm gasit reteta asta din intamplare. Simpla, gustoasa , nepretentioasa. Usor de facut. Banuiesc ca dupa 2 ani de la publicare, s a mai "desteptat" si lumea si este in stare sa descifreze ( mai bine, mai cu talent) 'tainele' limbii romane, fara sa mai comenteze porcarii vis a vis de o simpla reteta pe care ar intelege-o orice copil de clasa primara. Mi au iesit checurile exact ca in poza :crescute si gustoase.
RăspundețiȘtergere