Chec pufos si gustos ~ Vladu Bucataru - Retete rapide cu poze

Chec pufos si gustos

Am o reteta de chec de la matusa Elvira din Ardeal. Se stie ca bucataria ardeleneasca este foarte apreciata si fiind si o reteta de familie, e clar ca este reteta noastra preferata de chec (sau pandispan).

Asadar ne trebuie 10 oua pe care le separam si le preparam dupa cum urmeaza:
-> galbenusurile se amesteca cu:
- o cana zahar
- o lingurita coaja de lamaie
- o jumatate lingurita sare
- 100 ml apa
- 100 ml ulei
- 2 pliculete zahar vanilat


Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pana se topeste, celelalte ingrediente punandu-se treptat, nu toate o data.



-> albusurile se bat bine cu telul pana se fac spuma, apoi se incorporeaza o cana de zahar. Spuma trebuie sa fie ferma.



Se pregatesc 2 cani de faina in care se incorporeaza un plic de praf de copt.


In amestecul de galbenus se adauga, treptat, cele 2 cani de faina si compozitia de spuma.


Se pune compozitia in tavile de chec pastrandu-se o parte in castron. Se adauga peste aceasta parte cateva linguri de cacao si se pune peste ulterior in fiecare tava.
Cuptorul se incalzeste in prealabil la 180 grade. Dupa incingere, se introduc tavile de chec si se ajusteaza temperatura la 170 grade. Se lasa cca 40 minute.


Pentru a testa daca prajitura este coapta sau nu, se ia o scobitoare si se inteapa din loc in loc checul. Daca pe scobitoare raman urme de coca, inseamna ca nu este coapta pe interior si mai trebuie lasata la cuptor.



---

49 de comentarii:

  1. adica pina la urma ne trebe 2 cani de zahar???una ptr.albusuri si una ptr.galbenusuri ???vai de capul vostru,cu retetele voastre cu tot!!!
    am mai facut odata o reteta de asta cu lipsuri,scrisa de cati neica nimeni care fac pe bucatarii si a iesit ceva de n-a mincat nici ciinele....

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca citeai mai bine reteta iti dadeai seama singur, si nu mai trebuia sa intrebi, cate cani de zahar trebuie. Dar pentru tine o fi greu sa citesti in intregime...
    Daca intelegeai rolul acestor bloguri...nu iti mai imaginai in capul tau ca "facem pe bucatarii" :))

    Sfaturi pentru tine:
    - citeste bine ce ai in fata
    - incearca sa faci (daca te crezi capabil)
    - abia apoi te astept cu aprecieri!

    ps: daca ti-e greu sa intelegi ce scrie, vezi ca ai si poze!

    Data viitoare sa incerci si la pisica ! Poate iti reuseste ... daca cainele te refuza!

    RăspundețiȘtergere
  3. mie mi-a iesit reteta; da probabil fiindca suntem amici sau ceva :)))
    anyway e chiar usor de facut checul si iesi f. gustos;

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari nene! Imi pare bine!
    Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonimul are dreptate cu zaharul, cantitatea nu este mentionata.
    Ganditiva ca aici intra oameni care nu stiu nimic despre gatit si trebuie sa stie masurile exacte.Asa ca revizuiti reteta.
    Zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dupa cum scrii se vede ca nici ortografierea elementara nu o stii dar sa mai si gatesti.
      ex ganditi-va se scrie corect nu la un loc....rusine, mai romanule!!!

      Ștergere
  6. Reteta este OK . Iti trebuie 2 cani de zahar. Anonimul sa citeasca si comentariile daca nu se pricepe !

    RăspundețiȘtergere
  7. Va rog fiti mai relaxati , mai beti , mai mergeti la femei, nu luati totul asa in serios ....:-))))) ....este zahar pentru toata lumea....

    RăspundețiȘtergere
  8. Retetele ar trebui verificate cu maaaaare atentie inainte de a fi bpublicate pentru ca ,asa cum zicea mai sus cineva,sunt persoane care nu stiu mai nimic despre gatit si ar putea avea probleme cu preparatul respectiv.Chiar si eu,am incercat retete de pe net,incercate cica,dar s-a dovedit a fi un dezastru.De reteta asta nu zic nimic,nu am incercat-o,nu zic ca nu ar fi buna.Poate o s-o incerc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna
      am incercat reteta,acum e la cuptor...sunt curioasa sa vad ce o iesi,de crescut a crescut,miroase bine...

      Ștergere
    2. eu acum prepar reteta
      nu este nimic daca am incurcat prafulde copt cu praful vanilat?

      oricum cred ca o sa iasa o nebunie de chec!!!!!!!!!!!!!!1
      trebuie sa fie distractiv si nu obositor , prepararea dulciurilor !!!!!!!!!!!!!!!!!
      mult noroc si celorlalti care incearca aceasta reteta minunaTA!!!!!!

      Ștergere
    3. am facut checul si a iesit delicios. Multumim pentru reteta

      Ștergere
  9. la ingrediente spuneti o cana de zahar la fotografi in timpul preparari sint 2 cani de zahar deci pina la urma cum este bine ?va rog sa ma scuzati ma intereseaza reteta si vreau so pregatesc dar nu inteleg si ce gramaj de zahar????????????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Practic 2 cani de zahar. Una pentru albusuri,una pentru galbenusuri,exact cum scrie in textul retetei.

      Ștergere
  10. Reteta asta e ca testele de pespicacitate din reviste.

    In primul rind trebuie LISTA cu ce ingrediente trebuie...de aici si confuzia.
    Nu sari direct cu "-> galbenusurile se amesteca cu:..." si pui cratime ca la o lista. BAD!

    Reteta este o reteta nu o ghicitoare.
    Daca deja mai multi oameni au spus ca e scrisa prost editeaz-o si corecteaza.

    Ia exemplu din orice carte de bucate, nu ma crede pe cuvint.

    Un plus mare ca are poze. NICE!


    chec placut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca din textul postului si comentarii se intelege ce trebuie facut.
      Pentru mine personal sunt bune comentariile aici, de aia am lasat asa reteta. Sa para cat se pare de diferita si naturala.am un etalon si cartile de bucate, dar dupa cum observi, cine citeste bine, cine nu se uita pe poze si bine inteles ramane si alternativa cartilor de bucate.

      Ștergere
  11. Foarte buna reteta mersi mult

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit de cateva ori reteta pentru a nu da cu batu-n balta! Unde vedeti voi ca se precizeaza doar o cana de zahar? E prezentat intocmai sa poata intelege oricine. Este prezentata pe rand fiecare actiune. Reteta nu trebuie corectata, trebuie doar atentie la citit si cunoasterea semnelor de punctuatie. In plus ar trebui un pic de bun simt din partea celor ce fac observatii, toate nedumeririle lor putand fiind rezolvate cu o simpla intrebare, lipsita de comentarii ridicole, si un " Se poate te rog sa ma lamuresti/ajuti/descifrezi etc.", nu cred ca ar strica

    RăspundețiȘtergere
  13. am incercat-o si eu reteta iar checurile au iesit f pufoase si gustoase :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Aaaaa dar acum momentan eu nu am hartie de copt pt tavi..oare sa incerc fara??...sau astept pana maine....sunt ffff curioasa sunt o fana inraita a checurilor...dar sunt incepatoare...chiar va fi primul meu chec!!! Am sa revin cu comentarii!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cu 2 cani de zahar, cu 9, sau cate vreti, urmati exact pasii retetei si va iesi perfecta. Mie mi-a iesit un chec fraged si gustos...Cainii si pisicile nu au prins rand ca am mancat noi ambele tavi, experimentul asta in episodul urmator. Carcotasii sa ne delecteze si ei cu retetele lor care sa cuprinda introducere, cuprins si incheiere, sa fie editate si reeditate, verbele sa fie aliniate pe timpuri verbale iar textul retetei sa se afle intr-o forma optima pt a putea fi analizat de catre noi atat din punct de vedere literar cat si gramatical........Dar mai lasati-ne sa traim oameni buni!

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu zic ca mai bine e sa corectati reteta...

    RăspundețiȘtergere
  17. acum o incerc si eu sa vad cu ce va laudati voi ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. Ei, voi astia anonimi care va tot dati aici mari bucatari...cel care a postat reteta,a scris in asa fel incat si o gaina ar intelege.Ce e asa greu?probabil aveti lacune la citit,sau in a intelege textul.

    RăspundețiȘtergere
  19. bravo foarte buna reteta-reusita iar pentru cine nu au inteles-o ghinion

    RăspundețiȘtergere
  20. totusi cate cani de zahar trebuie ca nu am inteles???

    RăspundețiȘtergere
  21. Ursulescu Anisoara15 mai 2013 la 13:27

    super bun:)

    RăspundețiȘtergere
  22. Ursulescu Anisoara15 mai 2013 la 13:28

    super bun:)

    RăspundețiȘtergere
  23. Vreau si eu sa stiu cat e 100 gr de apa? :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Spune-mi te rog, cana e de 250 ml , ori 200 ml ? Multumesc! Erika

    RăspundețiȘtergere
  25. Ce dimensiune au tavile?

    RăspundețiȘtergere
  26. Am facut acest chec de nenumarate ori si vreau sa va multumesc pentru aceasta reteta.Mi-a iesit de fiecare data o pufosenie de chec.Tin sa specific faptul ca am inlocuit apa cu zeama de lamaie.

    RăspundețiȘtergere
  27. checul a iesit foarte bine !
    mersi mult pentru reteta !

    ana

    RăspundețiȘtergere
  28. SIncer reteta e scrisa cam dezordonat. Trebuie sa citesti atent ca sa intelegi care si cum vine ca sa nu gresesti.

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumesc frumos. A iesit foarte bun. <3

    RăspundețiȘtergere
  30. Bai tipilior daca bateti albusurile spuma sa vad cum mai topiti zaharul.matusi am si io vreo trei da toate au ras de asa ceva mai ales ca pune apa si nu lapte sau a inviat ceausescu

    RăspundețiȘtergere
  31. Bai tipilior daca bateti albusurile spuma sa vad cum mai topiti zaharul.matusi am si io vreo trei da toate au ras de asa ceva mai ales ca pune apa si nu lapte sau a inviat ceausescu

    RăspundețiȘtergere
  32. Am gasit reteta asta din intamplare. Simpla, gustoasa , nepretentioasa. Usor de facut. Banuiesc ca dupa 2 ani de la publicare, s a mai "desteptat" si lumea si este in stare sa descifreze ( mai bine, mai cu talent) 'tainele' limbii romane, fara sa mai comenteze porcarii vis a vis de o simpla reteta pe care ar intelege-o orice copil de clasa primara. Mi au iesit checurile exact ca in poza :crescute si gustoase.

    RăspundețiȘtergere