Vladu Bucataru - Retete rapide cu poze

Somn la gratar, somn prajit, ciorba ... 3 in 1

A venit si randul monstrului ! Fiind in excursie in Delta Dunarii am urmarit seara, cand ne feream de tantari Operatiunea Monstru. Intamplarea a fost sa prindem si noi un monstru, mult mai mic, care intamplator a ajuns la mine in bucatarie !


Am zis sa il prepar in mai multe feluri. Unul prajit, cum ii place Mihaelei, altul la gratar, cum imi place mie si ciorba din cap si coada.

Am facut din peste cateva fileuri si rondele:


Pestele prajit l-am dat prin faina si prajit in wok.


Rontelele de peste le-am condimentat si le-am prajit la grill :


Iar bucatile pentru ciorba au fost acestea:


Pentru gartnitura am folosit legume prajite in ulei, date in prealabil prin faina, cartofi prajiti si legume la gratar:


 Produsele finite au aratat cam asa :


Saramura de platica

Este prima data cand fac saramura. Am avut aceste platici, unele dintre ele prinse personal in excursia din Delta Dunarii !

Ingredinente :

  • 2 rosii
  • ardei , gogosar
  • ustoroi, o ceapa
  • 2-3 platici, cat mai mari , cu atat mai bine

Din fericire pestele a fost curatat de maruntaie si solzi in delta, pe malul Dunarii! Daca il aveti proaspat trebuie sa faceti si aceasta operatiune "mai scarboasa".

Am taiat legumele felii si le-am copt pe grill :


Se pune apoi la fiert o oala cu aproximativ un litru de apa cu sare, nu foarte multa, cat sa se faca un sos pentru peste. Cand da in clocot se adauga si legumele tocate mare. Se adauga cativa catei de usturoi tocati si ardei iute dupa gust.


Pestii se cresteaza si se condimenteaza cu sare, piper, boia si apoi se prajesc pe gratar :



Se pune pestele intr-un vas cat sa incapa si apoi se toarna supa peste.





Pulpe de pui cu Maggi ca la KFC

Am luat o punga Maggi cu pesmet si sos de usturoi .... moartea KFC-ului si am incercat sa urmez reteta !
Punga vine cu 2 compartimente, una unde e pesmetul cu condimente si una cu un praf din care sa faci sosul :


Mai iti trebuie si 1-2 oua cu condimente prin care sa dai pulpele si apoi sa le treci prin pesmet :


Dupa ce le-am pregatit le-am pus pe grill cu o tava dedesupt si le-am introdus in cuptor la modul grill, 2 buline cum am eu pe cuptor!


Rezultatul a fost cam asa :


In concluzie, nu are nici o legatura cu KFC si nici macar cu ce am facut eu aici in aceasta reteta!


Galuste cu prune

Nu pot sa zic decat mmmmm ce bune sunt :))
As manca neincetat si tot nu m-as satura.

Se fac repede si usor. Ne trebuie:

  • 1 kg cartofi
  • 1 ou
  • 500 gr faina
  • 1 varf cutit sare
  • 1/2 pahar apa
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1-2 linguri zahar
  • zahar si scortisoara (cantitati variabile, cat se pun in prune si dupa gust)
  • pesmet 100-150 gr
  • prune (atatea bucati cate patratele se formeaza din coca)
Cartofii se fierb in coaja, in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert se decojesc si se aseaza pe planseta de lucru si se sfaramiteaza cu furculita.

Se face un cuib cartofi, in mijlocul caruia se sparge oul, se pune sarea, zaharul si amestecul de apa si bicarbonat.


Se framanta toate ingredientele adaugand, treptat, faina.
Trebuie sa se obtina o coca ferma care sa poata fi modelata usor, nici prea tare nici prea moale :)
Se intinde coca cu sucitorul la o grosime de jumatate de cm si se taie patratele. Planseta si sucitorul trebuie pudrate cu faina astfel incat coca sa nu se lipeasca.

In fiecare patratel se aseaza o pruna din care am scos in prealabil samburele. In interiorul prunei se pune un varf de lingurita de zahar si tot atata scortisoara, sau dupa gust, daca le vreti mai dulci sau mai aromate. Trebuie tinuta seama si de cat de dulci sau acrisoare sunt prunele.


Se formeaza galuste din fiecare patrat, pastrandu-se pruna cat mai in centrul guguloiului.
Se pune apa la fiert cu putina sare.

In acelasi timp se prajeste pesmetul in ulei cat sa se rumeneasca. Trebuie amestecat continuu pentru ca pesmetul se prinde repede si nu trebuie ars.


Cand apa a inceput sa fiarba, se pun atatea galusti cat incap pe fundul vasului. Stim ca sunt fierte in momentul in care se ridica la suprafata apei. Eu le mai las putin intorcandu-le pe toate partile.


Se lasa o lingura de pesmet in tigaia in care a fost prajit.
Cand sunt fierte, se scot cate 3-4 galusti, cu paleta sita, si se pun in tigaia de mai sus. Se agita cu atentie galustile astfel incat sa se prinda pesmet de ele in mod cat mai uniform.


Asa procedam cu toate, 3-4 galusti fierte se tavalesc in cam o lingura de pesmet prajit.
Rezultatul ar trebui sa fie cam asa :


 Ca un experiment am facut si niste galusti la cuptor, in loc sa le tavalesc in tigaie.
Le-am dat cu pezmet si le-am pus pe o tava la cuptor, in modul grill de sus.
Deasupra lor am pus si o bucatica de unt. Rezultatul a fost si acesta excelent :