Vladu Bucataru - Retete rapide cu poze

Iahnie de fasole cu ciolan

Mi-a facut pofta la mall cand am vazut un ciolan imens cu fasole. Am zis sa incerc si eu acasa reteta.
Am ahizitionat 2 ciolane din "market" si am zis sa incerc.
Pentru cata fasole am avut, a fost multa carne si ulterior am facut si o mancare de cartofi cu ciolan, dupa aproximativ aceeasi reteta :

M-am gandit ca daca fac reteta ca la mall, o sa fie greoi de mancat ditamai ciolanul. M-am decis sa fierb separat ciolanele in apa cu sare si o ceapa sa fac si stoc de porc. Se fierb pentru aproximativ 30 de minute si se verifica daca carnea se indeparteaza usor de pe os.


Apoi sa curat carnea de pe ele.
Fasolea am lasat-o peste noapte la inmuiat, si a doua zi am fiert-o in 3 ape.

Intr-o oala punem la calit ceapa, morcov si albitura si apoi adaugam si ciolanul.


Dupa ce s-au calit bine adaugam fasolea si stoc de porc.


La sfarsit , cand e aproape fiarta (probabil 35-40 de minute) adaugam boia de ardei dulce si suc de rosii sau bulion.


Pinapple salsa - salata de ananas

Am cumparat un ananas intreg, sa imi aduc aminte de calatoriile in Africa - Nigeria.
Ananasul poti sa il mamanci asa ca pe mar sau poti sa il integrei in diverse retete. De exemplu porc cu ananas, in bucataria chinezeasca sau salate in Mexic.

Am sa va prezint in continuare o mica salata.
Se curata ananasul si se taie cubulete:


Toc patrunjel si tai felii un ardei iute si o rosie :


 Se adauga zeama de lamaie, sirop de cocos, partea verde de la o ceapa si patrunjelul :


 Si cam asta este de facut :


Pofta buna!

Lasagna cu somon si spanac

Inspirat de Ikea, am incercat si eu sa prepar o "lazanie" cu somon si spanac.
Aceasta reteta se potriveste de minune acum dupa cele cu peste din Delta si in apropierea dezlegarii crestinesti !
Am folosit o rondea de somon, spanac congelat, putin lapte, dovlecel, morcov, o ceapa si bine inteles cateva foi de lasagna.

In prima faza am pus foile la inmuiat in apa. De obicei nu le fierb, ba chiar am pus foile tari. De aceasta data insa vasul era rotund, mic si daca foile sunt flexibile le poti manevra cu o mai mare usurinta.

Apoi am prajit intr-o tigaie somonul, pentru design si gust am adaugat si cativa baby shrimps :


Si in paralel in alta tigaie am calit ceapa, morcovul si dovlecelul, iar dupa ce s-a prajit somonul l-am curatat de oase si l-am adaugat in cea de-a doua tigaie.


Spanacul, decongelat il calim putin in tigaie, adaugam condimente dupa gust si putin lapte ca sa se creeze ca o pasta sa fie usor de intins.


Acum ca toate sunt gata putem incepe constructia lasagn-iei in vasul disponibil :


 Am pus un rand de spanac, foi, apoi spanac, peste, foi, spanac,peste foi si tot asa.
Dupa aceea am introdus la cuptor, 180 grade, convectie, tava 3, timp de 30 de minute. Pe final, se poate inlatura capacul oalei pentru a se rumeni mai frumos.


Rezultatul a fost savuros si chiar mai bun ca la Ikea.


 -

Ciorbe de peste , somn, crap

Dupa atatea retete cu pestele din excursia din Delta Dunarii a venit si vremea ciorbelor.

Ciorba este ceva simplu de facut si foarte gustos in bucataria noastra traditionala. Se mai spune ca daca vrei sa faci o ciorba buna, oala trebuie sa fie cat mai mare, iar, cu acest lucru nu prea sunt de acord. Mie imi place sa gatesc cat sa mananc odata. Nu imi place sa tin oalele la frigider si apoi, inevitabil sa arunc mancarea.

Ce am realizat cu acesti pesti sunt niste ciorbe mici, de 2-3 portii si gustoase in acelas timp.
Pentru ciorbe am folosit legume si din pestii din excursie capetele si cozile in mare.


 Pentru preparare se calesc intai legumele cu 2 linguri de ulei, apoi se adauga apa calda. Cand incepe sa fiarba adaugam bucatile de peste.
Traditional in Delta ciorba de peste se acreste cu otet. Putem insa sa folosim si bors.


La sfarsit se poate adauga patrunjel.



Crap cu sos de lamaie si usturoi la cuptor

Din acelas crap de la reteta anterioara , am facut si o mica parte la cuptor :


 Prin vas am mai adaugat niste rosii si putine legume de la ciorba. Am preparat si un sos bazat pe ulei de masline, lamaie si usturoi cu diverse condimente dupa gust si l-am turnat peste :


 Am introdus apoi preparatul la cuptor timp de 25 de minute, convectie, 180 de grade:


Simplu si gustos!

Crap la gratar cu sos de capere

Acesta este unul dintre cei mai mici crapi prinsi in excursia din Delta !


M-am decis sa il fac si pe acesta in 3 moduri : unul la gratar, unul la cuptor si ciorba din cap si coada. In acest post am sa va prezint reteta de crap la gratar cu sos de capere!

Pentru aceasta am avut nevoie de 2 fileuri pe care l-am prajit la grill. Din gresala nu am poza cu ele pe gratar, dar se poate imagina :


Pentru sosul de capere am folosit 2 linguri de capere, unt, vin alb, patrunjel si usturoi :


Sosul se face simplu, se topeste putin unt, apoi caperele, usturoiul, se calesc putin , se adauga patrunjelul si putin vin alb si se mai lasa putin la fiert.

In final a iesit asa :