Vladu Bucataru - Retete rapide cu poze

Tocanita de fasole verde cu ficat de porc

Daca aveti fasole verde, puteti incerca acest fel de mancare, putin diferit de cel traditional, pregatit in oala.


Principalele ingredinete sunt fasolea verde, rosiile, ceapa.


 Punem intr-o tigaie ceapa la calit, iar fasolea o punem in apa fiarta cu sare. Eu am servit si ficat de porc la gratar cu aceasta mancare.


Dupa ce a fiert 5 minute fasolea, o strecuram, si o adaugam in tigaie. Daca tot avem apa fiarta pe foc, putem scufunda putin rorsiile pentru a le curata pielita mai usor. Apoi taiem rosiile bucatele si le adaugam in tigaie.


Daca dorim mai mult sos, putem adauga apa din care a fiert fasolea :


Pentru decor am folosit sparanghel si rosii cherry. Sparanghelul l-am oparit putin in apa in care a fiert fasolea si apoi l-am pus la gratar impreuna cu rosiile cherry.


Au iesit 3 portii generoase :



 Daca am exclude ficatul, ar fi o mancare de post excelenta ! Acesta este motivul pentru care am introdus-o in categoria retetelor de post !







Spring Pockets - Pachetele de primavara

Am luat de la magazinul Gemini, din cartier niste foi de orez si ciuperci mun (urechi de lemn).
M-am gandit sa pregatesc niste pachetele de primavara, in "house" ... adica sa le fac la cuptor, nu sa le prajesc in ulei incins.
Acum este si in ton cu anotimpul :


Pentru inceput se pun in apacalduta foile de orez si urechile de lemn.


In timp ce se inmoaie produsele de mai sus, putem sa pregatim legumele. Am folosit telina, pastarnac,  vinete, morcov si ardei gras, deasmenea am calit si ceapa, ghimbir si usturoi inainte de a le prepara.


Pentru a face ceva special, am folosit si cativa creveti prajiti in putin ulei cu usturoi. Pentru a da un ton mai inalt retetei.


Apoi am calit legumele :


 Si am uscat putin ciupercile mun :


Am trecut apoi la prepararea pachetelelor. Atentie sa nu lasati prea mult in apa foile de orez. Daca stau prea mult o sa devina prea moi si o sa se rupa. Estimez cam 6-7 miunte.


  Se impacheteaza apoi cam ca o sarma :


 Apoi am introdus pachetelele la cuptor pe o tava cu hartie de copt, doar la grilul de sus. Aveam nevoie doar sa se rumeneasca si sa se usuce putin, pentru ca in interior totul era gatit.


Se servesc apoi cu sos dulce-picant si sos gros de soia.

Pulpa de curca cu legume la cuptor

O reteta rapida, simpla si delicioasa, cum sunt toate aici pe site!
Avem nevoie de o pulpa de curca ... pe care o intindem putin de pe os, sa fie plata si sa se prepare mai bine in cuptor.
Putem acuma de Paste sa folosim curcan in loc de miel, pentru o digestie mai usoara!

Ca legume am folosit dupa cum se vede dovlecel, vinete, morcov, telina si cartof.


Am asezat pulpa in tava si am folosit hartie de copt pentru a curata tava mai usor.
Am asezonat-o cu usturoi. Deasemenea putem introducem din loc in loc usturoi in crestaturi facute cu un cutit.


Se adauga si legumele in jurul ei si se pune la cuptorul electric la 180 de grade, convectie cam 40 de minute.
Putem sa o si intoarcem pentru o coacere uniforma si rumena.


Poze finale nu am mai apucat sa fac !
-

Cozonac Crocant ca un trandafir - Rosenkrantz

Am incercat sa facem un nou tip de cozonac cu ocazia Pastelui 2012. Ne-am inspirat de pe gourmandine.ro si am decis sa facem acest cozonac pufos in interior, crocant si aspectuos in exterior. I se mai spune si Rosenkrantz sau cozonac german.


Ingredientele necesare pentru aluat sunt:
  • 400 gr faina
  • 2 oua
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Coaja de la o lamaie
  • 2 fiole esenta rom
  • 110 ml lapte
  • 1 plic drojdie uscata
  • 75 gr zahar
Pentru umplutura:
  • 130 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 100 gr nuca
  • 200 gr zahar pentru tapetarea cratitei cu caramel

Se incepe cu frecarea untului cu cele 150 gr zahar pana devine o compozitie omogena.


Cele 200 gr zahar se pun intr-o cratita rotunda cu diametrul de cca 23-24 cm. Se pune pe foc mic si se amesteca continuu cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul si se formeaza caramelul.


Cand zaharul topit capata culoarea maronie a caramelului, se roteste cratita intinzandu-se astfel caramelul pe toata suprafata cratitei, inclusiv pe peretii acesteia.


Nuca se marunteste cat de fin se doreste.
Intr-un ibric se pune laptele si se incalzeste. Apoi se incorporeaza cele 75 gr zahar si drojdia uscata amestecand pana se topesc.

Intr-un bol mare se pune faina cernuta in prealabil, pentru afanare. Se face un cuib ipn mijloc si se pun: ouale, zaharul vanilat, coaja de lamaie si esenta de rom. Se framanta o coca adaugand treptat amestecul de lapte, zahar si drojdie.


Dupa cam 15 min de framantat se intinde aluatul pe planseta de lucru. Se doreste obtinerea unui dreptunghi cam de 1 cm grosime.
Se intinde peste foaie amestecul de unt si zahar si apoi nuca. Nuca trebuie presata in crema pentru a nu se imprastia.


Se ruleaza astfel incat sa se formeze un sul care sa se poata imparti in 6. Eu la rulare am mai tras de sul in stanga si in dreapta :)

Se imparte sulul in 6 parti si se taie cu atentie asezand bucatile in cratita cu caramel in forma de floare, la distanta una de alta.


Se lasa la dospit cam o ora la loc calduros. Eu l-am pus in cuptorul electric la temperatura de 40 grade celsius, modul sus-jos.
Dupa dospire, cozonacelul trebuie sa fie crescut cam asa:


Se pune la cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade celsius, modul sus-jos, nivelul 2 (nivelul cred ca depinde de cuptor), timp de cam 30-40 de minute.
Pentru a testa daca este sau nu facut, se introduce o scobitoare din loc in loc. Daca pe scobitoare sunt urme de coca, atunci mai trebuie lasat la copt.


Dupa coacere, cozonacul trebuie scos IMEDIAT din cratita, prin rasturnare pe o tava. Daca nu se scoate imediat, atunci caramelul se va intari si cozonacul nu va putea fi scos din cratita.


In curand si pozele in sectiune !