Am incercat sa facem un nou tip de cozonac cu ocazia Pastelui 2012. Ne-am inspirat de pe gourmandine.ro si am decis sa facem acest cozonac pufos in interior, crocant si aspectuos in exterior. I se mai spune si Rosenkrantz sau cozonac german.
Ingredientele necesare pentru aluat sunt:
Se incepe cu frecarea untului cu cele 150 gr zahar pana devine o compozitie omogena.
Cele 200 gr zahar se pun intr-o cratita rotunda cu diametrul de cca 23-24 cm. Se pune pe foc mic si se amesteca continuu cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul si se formeaza caramelul.
Cand zaharul topit capata culoarea maronie a caramelului, se roteste cratita intinzandu-se astfel caramelul pe toata suprafata cratitei, inclusiv pe peretii acesteia.
Nuca se marunteste cat de fin se doreste.
Intr-un ibric se pune laptele si se incalzeste. Apoi se incorporeaza cele 75 gr zahar si drojdia uscata amestecand pana se topesc.
Intr-un bol mare se pune faina cernuta in prealabil, pentru afanare. Se face un cuib ipn mijloc si se pun: ouale, zaharul vanilat, coaja de lamaie si esenta de rom. Se framanta o coca adaugand treptat amestecul de lapte, zahar si drojdie.
Dupa cam 15 min de framantat se intinde aluatul pe planseta de lucru. Se doreste obtinerea unui dreptunghi cam de 1 cm grosime.
Se intinde peste foaie amestecul de unt si zahar si apoi nuca. Nuca trebuie presata in crema pentru a nu se imprastia.
Se ruleaza astfel incat sa se formeze un sul care sa se poata imparti in 6. Eu la rulare am mai tras de sul in stanga si in dreapta :)
Se imparte sulul in 6 parti si se taie cu atentie asezand bucatile in cratita cu caramel in forma de floare, la distanta una de alta.
Se lasa la dospit cam o ora la loc calduros. Eu l-am pus in cuptorul electric la temperatura de 40 grade celsius, modul sus-jos.
Dupa dospire, cozonacelul trebuie sa fie crescut cam asa:
Se pune la cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade celsius, modul sus-jos, nivelul 2 (nivelul cred ca depinde de cuptor), timp de cam 30-40 de minute.
Pentru a testa daca este sau nu facut, se introduce o scobitoare din loc in loc. Daca pe scobitoare sunt urme de coca, atunci mai trebuie lasat la copt.
Dupa coacere, cozonacul trebuie scos IMEDIAT din cratita, prin rasturnare pe o tava. Daca nu se scoate imediat, atunci caramelul se va intari si cozonacul nu va putea fi scos din cratita.
In curand si pozele in sectiune !
Ingredientele necesare pentru aluat sunt:
- 400 gr faina
- 2 oua
- 2 pliculete zahar vanilat
- Coaja de la o lamaie
- 2 fiole esenta rom
- 110 ml lapte
- 1 plic drojdie uscata
- 75 gr zahar
- 130 gr unt
- 150 gr zahar
- 100 gr nuca
- 200 gr zahar pentru tapetarea cratitei cu caramel
Se incepe cu frecarea untului cu cele 150 gr zahar pana devine o compozitie omogena.
Cele 200 gr zahar se pun intr-o cratita rotunda cu diametrul de cca 23-24 cm. Se pune pe foc mic si se amesteca continuu cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul si se formeaza caramelul.
Cand zaharul topit capata culoarea maronie a caramelului, se roteste cratita intinzandu-se astfel caramelul pe toata suprafata cratitei, inclusiv pe peretii acesteia.
Nuca se marunteste cat de fin se doreste.
Intr-un ibric se pune laptele si se incalzeste. Apoi se incorporeaza cele 75 gr zahar si drojdia uscata amestecand pana se topesc.
Intr-un bol mare se pune faina cernuta in prealabil, pentru afanare. Se face un cuib ipn mijloc si se pun: ouale, zaharul vanilat, coaja de lamaie si esenta de rom. Se framanta o coca adaugand treptat amestecul de lapte, zahar si drojdie.
Dupa cam 15 min de framantat se intinde aluatul pe planseta de lucru. Se doreste obtinerea unui dreptunghi cam de 1 cm grosime.
Se intinde peste foaie amestecul de unt si zahar si apoi nuca. Nuca trebuie presata in crema pentru a nu se imprastia.
Se ruleaza astfel incat sa se formeze un sul care sa se poata imparti in 6. Eu la rulare am mai tras de sul in stanga si in dreapta :)
Se imparte sulul in 6 parti si se taie cu atentie asezand bucatile in cratita cu caramel in forma de floare, la distanta una de alta.
Se lasa la dospit cam o ora la loc calduros. Eu l-am pus in cuptorul electric la temperatura de 40 grade celsius, modul sus-jos.
Dupa dospire, cozonacelul trebuie sa fie crescut cam asa:
Se pune la cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade celsius, modul sus-jos, nivelul 2 (nivelul cred ca depinde de cuptor), timp de cam 30-40 de minute.
Pentru a testa daca este sau nu facut, se introduce o scobitoare din loc in loc. Daca pe scobitoare sunt urme de coca, atunci mai trebuie lasat la copt.
Dupa coacere, cozonacul trebuie scos IMEDIAT din cratita, prin rasturnare pe o tava. Daca nu se scoate imediat, atunci caramelul se va intari si cozonacul nu va putea fi scos din cratita.
In curand si pozele in sectiune !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu