As manca neincetat si tot nu m-as satura.
Se fac repede si usor. Ne trebuie:
- 1 kg cartofi
- 1 ou
- 500 gr faina
- 1 varf cutit sare
- 1/2 pahar apa
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1-2 linguri zahar
- zahar si scortisoara (cantitati variabile, cat se pun in prune si dupa gust)
- pesmet 100-150 gr
- prune (atatea bucati cate patratele se formeaza din coca)
Cartofii se fierb in coaja, in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert se decojesc si se aseaza pe planseta de lucru si se sfaramiteaza cu furculita.
Se face un cuib cartofi, in mijlocul caruia se sparge oul, se pune sarea, zaharul si amestecul de apa si bicarbonat.
Se framanta toate ingredientele adaugand, treptat, faina.
Se framanta toate ingredientele adaugand, treptat, faina.
Trebuie sa se obtina o coca ferma care sa poata fi modelata usor, nici prea tare nici prea moale :)
Se intinde coca cu sucitorul la o grosime de jumatate de cm si se taie patratele. Planseta si sucitorul trebuie pudrate cu faina astfel incat coca sa nu se lipeasca.
In fiecare patratel se aseaza o pruna din care am scos in prealabil samburele. In interiorul prunei se pune un varf de lingurita de zahar si tot atata scortisoara, sau dupa gust, daca le vreti mai dulci sau mai aromate. Trebuie tinuta seama si de cat de dulci sau acrisoare sunt prunele.
In fiecare patratel se aseaza o pruna din care am scos in prealabil samburele. In interiorul prunei se pune un varf de lingurita de zahar si tot atata scortisoara, sau dupa gust, daca le vreti mai dulci sau mai aromate. Trebuie tinuta seama si de cat de dulci sau acrisoare sunt prunele.
Se formeaza galuste din fiecare patrat, pastrandu-se pruna cat mai in centrul guguloiului.
Se pune apa la fiert cu putina sare.
In acelasi timp se prajeste pesmetul in ulei cat sa se rumeneasca. Trebuie amestecat continuu pentru ca pesmetul se prinde repede si nu trebuie ars.
Cand apa a inceput sa fiarba, se pun atatea galusti cat incap pe fundul vasului. Stim ca sunt fierte in momentul in care se ridica la suprafata apei. Eu le mai las putin intorcandu-le pe toate partile.
Cand sunt fierte, se scot cate 3-4 galusti, cu paleta sita, si se pun in tigaia de mai sus. Se agita cu atentie galustile astfel incat sa se prinda pesmet de ele in mod cat mai uniform.
Asa procedam cu toate, 3-4 galusti fierte se tavalesc in cam o lingura de pesmet prajit.
Asa procedam cu toate, 3-4 galusti fierte se tavalesc in cam o lingura de pesmet prajit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu