Bine ati venit la un nou post legat de ustensilele de gatit.
Desi sunt de profesie inginer, pe blogul meu sunt putine chestii bazate pe ustensilele de gatit, dar, promit ca o sa ma revansez!
Astazi avem in discutie cutitele ceramice !
Da ... asa cum vasele sunt ceramice, tigaile sunt ceramice de putin timp au aparut si la noi pe piata cutitele ceramice! Sunt bune sunt rele ? Greu de spus ... cert e ca sunt scumpe!
Ele sunt construite din oxid de zirconiu, un material dur, al doilea ca duritate dupa diamant! Mai multe puteti citi pe wiki !
Ca avantaje putem enumera :
Imediat cum l-am desfacut am inceput sa taiem cu el rosii, legume, carne ... se comporta excelent !
Eu bucuros am zis ca il iau cu mine la Hilton (la practica de bucatari) sa vad cum se comporta in conditii de restaurant! Surpriza ... dupa ce am taiat cu el vro 30 de bucati de branza mozzarella lama a inceput sa se miste in maner. Problema rezolvata cu noul superglue de la Loctite.
In rest taia excelent.
Personal nu imi place acest model pentru ca are lama curbata. Nu este 'cutitul bucatarului', este mai mult un cutit universal.
Dupa ce l-am mai folosit casnic, am observat deja ca are niste ciobituri pe lama. Pe semne ca nu am respectat instructiunile (eu, sotia sau soacra) si am taiat pe farfurie, sau os. In rest taie la fel de bine.
De ascutit, bine inteles ca nu am unde sa il trimit, iar ca sa il trimit la Kyocera sau nu mai stiu unde cred ca depaseste costul lui de 35 de lei ! Am vazut pe net ustensile de ascutit cutite ceramice care sunt la fel ca cele de ascutit cutite de otel. Am sa va tin la curent daca se toceste sau i se intampla ceva!
Ca punct final, in opinia mea cutitele ceramice sunt mai mult fashion, nici marii bucatari nu prea le indragesc, sunt ca si masinile electrice: 'la moda si atat' !
"Nu a murit nimeni de foame ca nu a avut cutit ceramic sa taie friptura !"
Daca gasuti un cutit ceramic la un pret decent puteti sa incercati fara probleme.
Desi sunt de profesie inginer, pe blogul meu sunt putine chestii bazate pe ustensilele de gatit, dar, promit ca o sa ma revansez!
Astazi avem in discutie cutitele ceramice !
Da ... asa cum vasele sunt ceramice, tigaile sunt ceramice de putin timp au aparut si la noi pe piata cutitele ceramice! Sunt bune sunt rele ? Greu de spus ... cert e ca sunt scumpe!
Ele sunt construite din oxid de zirconiu, un material dur, al doilea ca duritate dupa diamant! Mai multe puteti citi pe wiki !
Ca avantaje putem enumera :
- se mentine ascutit mult timp
- nu rugineste
- nu schimba gustul alimentelor taiate
- sunt usoare
Principalele dezavantaje ar fi :
- nu poti taia decat pe tocator de lemn sau plastic (interzis pe farfurie sau piatra, lucru destul de ciudat avand in vedere ca se lauda ca e un material imediat dupa diamant ca rezistenta)
- nu poti taia carne cu os , la fel de ciudat ... osul sa fie mai tare ca diamantul
- se ascut greu, trebuie duse la serviciul 'lor' de ascutire
- daca il scapi, ai 90% sanse sa se sparga lama
Pareri personale :
Am intrat si eu in posesia unui cutit ceramic. L-am cumparat impreuna cu prietenul meu Sorin din China de pe un site care vinde detoate. Ne-a costat injur de 12 eur bucata. Nu am idee daca se compara cu cele de la Kyocera, dar, este un cutit ceramic:
Imediat cum l-am desfacut am inceput sa taiem cu el rosii, legume, carne ... se comporta excelent !
Eu bucuros am zis ca il iau cu mine la Hilton (la practica de bucatari) sa vad cum se comporta in conditii de restaurant! Surpriza ... dupa ce am taiat cu el vro 30 de bucati de branza mozzarella lama a inceput sa se miste in maner. Problema rezolvata cu noul superglue de la Loctite.
In rest taia excelent.
Personal nu imi place acest model pentru ca are lama curbata. Nu este 'cutitul bucatarului', este mai mult un cutit universal.
Dupa ce l-am mai folosit casnic, am observat deja ca are niste ciobituri pe lama. Pe semne ca nu am respectat instructiunile (eu, sotia sau soacra) si am taiat pe farfurie, sau os. In rest taie la fel de bine.
De ascutit, bine inteles ca nu am unde sa il trimit, iar ca sa il trimit la Kyocera sau nu mai stiu unde cred ca depaseste costul lui de 35 de lei ! Am vazut pe net ustensile de ascutit cutite ceramice care sunt la fel ca cele de ascutit cutite de otel. Am sa va tin la curent daca se toceste sau i se intampla ceva!
Ca punct final, in opinia mea cutitele ceramice sunt mai mult fashion, nici marii bucatari nu prea le indragesc, sunt ca si masinile electrice: 'la moda si atat' !
"Nu a murit nimeni de foame ca nu a avut cutit ceramic sa taie friptura !"
Daca gasuti un cutit ceramic la un pret decent puteti sa incercati fara probleme.
---
Materialul e mult mai dur decat otelul, dar e mai casant. De'asta se ciobeste lama atunci cand lovesti os sau vrei sa tai pe farfurie.
RăspundețiȘtergereEu il folosesc pe tocator de bambus si nu are nici o urma pe el.Nu am patit faza cu manerul pentru ca il folosesc normal in regim de bucatarie casnica....cred ca asta inseamana ca nici de ascutit nu voi avea nevoie.
Concluzia mea e ca merita toti banii si urmatoarele mele cutite vor fi tot ceramice.
Sorin.
Am un cutit ceramic este exceptional, urmatoarele vor fi clar din ceramica, voi renunta pe rand la vechile cutite.Taie excelent.Normal ca nu oase si normal ca nu pe farfurie!VI LE RECOMAND
ȘtergereCand veti avea de taiat pe farfurie cand mancati...rupeti cu mana ca veti avea numai ceramice in casa...mofturi de cocota
ȘtergerePoate va sunt de ajutor, in legatura cu un aparat de ascutit cutite ceramice (intrati pe link):
RăspundețiȘtergerehttp://www.fusiontechnique.ro/masina-de-ascutit-electrica-pentru-cutite-ceramice-p-1048.html
:)
Am un cutit ceramic pentru legume, deci cu lama scurta, marca Bergner. La inceput taia foarte bine, chiar trebuia sa fiu atent ca sa nu imi tai degetele. Dupa cateva luni de folosire nu mai taie atat de bine si au aparut ciobituri foarte mici pe muchia taietoare. Unde as putea sa il ascut?
RăspundețiȘtergeremofturi de cocota...tot cele de otel sunt adevarate!
RăspundețiȘtergereTe contrazic, am achizitionat si eu un cutit ceramic si sunt foarte multumita de el. singura problema este ca nu poti taia oase, ptr ca se sparge.
ȘtergerePerfect adevarat. Mofturi scumpe. Am 4 bucati de diferite dimensiuni (atatea erau in set) si am experimentat toate neajunsurile descrise aici. Bani aruncati.
Ștergereadriana29iulie 2012 am doua cutite ceramice pot taia salata spanac nu oxideaza sunt multumita.
RăspundețiȘtergereil ascutim pe cioaca
RăspundețiȘtergereO alternativa http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/90131068/
RăspundețiȘtergereincercati setul asta:http://www.articolediverse.ro/pentru-casa/cutite-de-bucatarie/set-cutite-ph-22330 .
RăspundețiȘtergereNu este adevarat ! Cutitele ceramice se ascut foarte bine.
RăspundețiȘtergereSi culmea e ca ascutirea dureaza mai putin decat la un cutit de otel.
Cine spune ca nu se ascut nu stie ce spune.
Nu este PA deloc. Se ascut !
RăspundețiȘtergereEu ascut cutite ceramice fara probleme !
Hello, NU SE DAU LA GUNOI !!! Se ASCUT !
RăspundețiȘtergereEu ascut si nu ma poti convinge ca nu fac asta !
Gica contra astea care comenteaza ca nu se pot ascutii cutitele din ceramica sau mai stiu eu ce ....astea nu au cutite din ceramica !!si nici nu o sa isi cumpere..cat timp sunt la preturile care sunt....vorbesc si ei sa se afle in treaba....SE POT ASCUTI !!
RăspundețiȘtergereCum se ascut? la fel ca ca si cutitele obisnuite? Eu am o unealta de ascutit cutite cumparata de la IKEA? Oare ar functiona?
RăspundețiȘtergereMultumesc anticipat.
Sigur nu merg ascutite cu scule de mana , eu cred ca se pot ascuti la masini de rectificat cu piatra f.fina si turatie f.mare
RăspundețiȘtergereAm si eu trei cutite, luate la aprox.20 lei fiecare.
RăspundețiȘtergereTai foarte bine cu ele ceapa si painea proaspata sau faramicioasa- nu au concurent pana acum.
Sunt foarte bune si pentru legume si carne.
Unul din ele l-am ciobit usor si i-am rupt varful in niste carne congelata dar taia foarte bine in continuare. Le am cam de un an, dar le folosesc aproape numai eu, restul au interdictie! :)
Eu am trei cutite ceramice luate cam cu 20 lei fiecare.
RăspundețiȘtergereTai foarte bine cu ele ceapa si painea proaspata sau faramicioasa - nu au concurent pana acum.
La fel tai foarte bine cu ele legumele si carnea.
Unul din ele l-am ciobit un pic pe lama iar varful l-am rupt in niste carne congelata, dar taie fara probleme in continuare ceapa.
Le am cam de un an de zile dar le folosesc aproape exclusiv numai eu! :)
pentru cine vrea sa manance sanatos, cutitele ceramice sunt o comoara! In rest, comentarii de prisos!
RăspundețiȘtergereSe ascut cu role diamantate. Se gasesc astfel de aparate de ascutit de la cateva zeci la cateva sute de lei.
RăspundețiȘtergereSe pot ascuti cu role diamantate.
RăspundețiȘtergereCutitele ceramice se pot ascuti dar nu de catre oricine.Chiar daca ai role diamantate, trebuie sa te pricepi.Adica, sa nu ai 2 maini stangi si sa ai putin simt mecanic in maini.In rest.....dati-mi-le mie ca vi le ascut eu!
RăspundețiȘtergereDupa ce ai dat pe un cutit ceramic mai mult decat pe un cutit de maestru japonez doar n-oi fi prost sa recunosti ca ai luat teapa si ca e doar o fitza de marketing( a se citi pacaleala). Otelul e sfant!
RăspundețiȘtergere