In copilarie ostropelul cu carne de pui era foarte des gatit de bunica. Si maicamea facea destul de des. Este o mancare interesanta, simplu de facut si se poate servi cu piure, mamaliga sau cu paine. Am zis sa fac si eu. Reteta clara nu aveam, asa ca am cautat pe net mai multe retete si am facut o medie.
Avem nevoie de:
4 pulpe superioare de pui dezosate (merge si cu os, sau aripi, etc)
200 g morcovi (unul mare, sau 2 mai mici)
1 ceapa mare
5-6 catei de usturoi mare
o conserva de rosii maruntite in suc de rosii sau bulion (aprox 500 ml)
Mod de preparare:
Se taie pulpele de pui in bucatele si se pun la prajit intr-o tigaie sau WOK.
Dupa ce se prajesc se pun intr-o oala.
Ceapa si morcovii se taie cubulete, apoi se pune la calit, intai ceapa si apoi morcovii.
Dupa ce se inmoaie putin si morcovii adaugam conserva de rosii si mai adaugam apa sau supa de legume sa fie mai lichid amestecul.
Dupa ce fierbe 5 minute turnam amestecul peste carnea din oala si se continua fierberea inca 15 minute.
Intre timp amestecam o cana mica de faina cu apa. Aceasta o sa o adaugam peste ostropel sa fie mai gros.
Cand mai sunt circa 7-8 minute adaugam si usturoiul tocat felii, iar cand mai sunt 3-4 minute adaugam patrunjel. Deasemenea putem adauga sare si piper eventual peperoncino dupa gust.
Cam asta e treaba cu ostropelul !
Eu l-am servit cu piure facut din fulgi ... pentru a mentine reteta sub 30 de minute si sa economisesc energie :P
A iesit excelent la gust ... exact ca la Cremenea (satul unde am crescut).
Avem nevoie de:
4 pulpe superioare de pui dezosate (merge si cu os, sau aripi, etc)
200 g morcovi (unul mare, sau 2 mai mici)
1 ceapa mare
5-6 catei de usturoi mare
o conserva de rosii maruntite in suc de rosii sau bulion (aprox 500 ml)
Mod de preparare:
Se taie pulpele de pui in bucatele si se pun la prajit intr-o tigaie sau WOK.
Dupa ce se prajesc se pun intr-o oala.
Ceapa si morcovii se taie cubulete, apoi se pune la calit, intai ceapa si apoi morcovii.
Dupa ce se inmoaie putin si morcovii adaugam conserva de rosii si mai adaugam apa sau supa de legume sa fie mai lichid amestecul.
Dupa ce fierbe 5 minute turnam amestecul peste carnea din oala si se continua fierberea inca 15 minute.
Intre timp amestecam o cana mica de faina cu apa. Aceasta o sa o adaugam peste ostropel sa fie mai gros.
Cand mai sunt circa 7-8 minute adaugam si usturoiul tocat felii, iar cand mai sunt 3-4 minute adaugam patrunjel. Deasemenea putem adauga sare si piper eventual peperoncino dupa gust.
Cam asta e treaba cu ostropelul !
Eu l-am servit cu piure facut din fulgi ... pentru a mentine reteta sub 30 de minute si sa economisesc energie :P
A iesit excelent la gust ... exact ca la Cremenea (satul unde am crescut).
alo...incearca sa elimini faina din mancare definitiv ,nu face bine stomacului,incearca sa postezi retete fara faina
RăspundețiȘtergeretu o sa traiesti vesnic :)))
Ștergerealoo..faina nu face rau daca este fiarta suficient de bine...spun doctorii!!
RăspundețiȘtergeredaca se ajunge ca din lene sa se faca o treaba de mantuiala...(aici ma refer la piureul ala facut la plesneala) inseamna ca nu te gandesti prea mult la gust , la produse naturale si la sanatate. Si partea cu faina-n mancare e de-a dreptul stupida
RăspundețiȘtergereSi mie imi place ostropelul dar fara morcovi, fara faina, fara ceapa iar carnea o prajesc intotdeuana pe gratar - intreaga bineinteles - dupa care o trantesc intr-o oala de lut si dau totul la cuptor 20 de minute. Merge de minune cu o mamaliguta si atat.
RăspundețiȘtergeresi ala e ostropel zici u fara nik
RăspundețiȘtergereVad ca sunt multi pe-aici care confunda rantasul (faina prajita) cu faina amestecata cu apa si pusa la fiert pentru ingrosare. Daca autorul zicea amidon in loc de faina, reteta suna mai fitzoasa, si deci mai sanatoasa?
RăspundețiȘtergereIdeea e ca sosul de ostropel poate contine sau nu faina, in functie de ce fel si cat de multe rosii contine. Nu stiu cum e la Cremenea, sau prin alte locuri de pe net, dar la oltenii mei sigur nu contine nici morcovi, nici ceapa, dar contine 1 capatana intreaga de usturoi, cateva foi de dafin, ceva piper boabe, o lingurita de zahar si 1-2 linguri de otet - adica nu e doar un sos rosu de tocana oarecare, ci un sos cu un gust inconfundabil, de ostropel :)
lasa-te de bucatarie. Fa-ti alt blog cu alt domeniu... :)) poate esti mai priceput decat sa cauti pe net si sa inventezi retete.
RăspundețiȘtergere