Cozonaci cu nuca la cuptorul electric ~ Vladu Bucataru - Retete rapide cu poze

Cozonaci cu nuca la cuptorul electric

Tragem tare acuma de Paste ! Astazi am facut cozonaci pentru prima oara in viata noastra si nu intelegem de ce toata lumea crede ca sunt greu de facut!
Dupa cum se stie reteta de cozonac este foarte dificila, depinde de la zona la zona si de la gospodina la gospodina. Contrar acestui lucru nu trebuie foarte multe ingrediente :
  • 1 kg faina
  • 2 pliculete drojdie uscata
  • 250g zahar
  • 500ml lapte
  • 200g unt topit
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • 2 esente de rom
  • 4 pliculete de zahar vanilinat
Pentru umplutura cu nuca (cantitati pentru un cozonac) :
  • 250g nuca macinata
  • 4 linguri lapte
  • 5 linguri cu varf zahar tos
  • 1 esenta de rom Dr. Qeker
  • 1 lingura cu varf de cacao
Ca un om modern m-am inspirat de pe net in gasirea celei mai potrivite retete. Din mai multe siteuri am gasit unul cu poze si instructiuni simple: Gourmandine.ro

Modul de preparare este cat de cat simplu, dar necesita efort fizic intens !

 1. Se amesteca laptele cald cu zaharul si zaharul vanilat
 2. Maiaua se pregateste omogenizand o mana de faina cu cele 2 pliculete de drojdie si cateva linguri din laptele preparat la punctul 1. Trebuie sa se obtina un aluat consistent, apoi se lasa la dospit circa 20 minute la loc cald acoperit cu un servet (optim 40 de grade Celsius).


 3. Se separa 5 galbenusuri de ou, se amesteca cu un praf de sare (cat apuci intre degete) si coaja rasa de la o lamaie.

 4. Intr-un bol mare se pune kilogramul de faina cernut in prealabil de 3 ori (pentru afanare si uscarea fainii). Se face un cuib in mijloc si se adauga maiaua crescuta, amestecul de laptele (pct.1), ouale (pct.3) si esentele de rom. Se framanta compozitia timp de 30 de minute constant adaugandu-se treptat untul topit.


 5. Se lasa la dospit timp de 90 de minute la temperatura de 40 de grade, ferit de curenti de aer rece si oscilatii de temperatura (eu am tinut aluatul in cuptor la temperatura de mai sus).
5a. Se face umplutura prin amestecarea nucii macinate cu cacaoa, zaharul, esenta de rom si laptele.


 6. Se rastoarna pe planseta de lucru aluatul dospit si se imparte in 4 bucati egale


 7. Pe fiecare bucata intinsa cu mana (nu se floseste sucitorul) se aseaza umplutura de nuca. Se ruleaza si se impletesc 2 cate 2 rezultand astfel 2 cozonaci.


 8. In tavile de copt se pune foaie de copt unsa cu ulei. Se aseaza cu grija cozonacii in forme si se mai lasa 40 de minute la dospit.

(pauza)

 9. Dupa ce aluatul a mai crescut se ung cu un amestec de ou si putin lapte si se presara zahar peste.
10. Se aseaza in cuptorul in prealabil incalzit la o temperatura de 200 de grade, urmand apoi temperatura sa fie ajustata la 180 grade in momentul introducerii cozonacilor in cuptor. Pentru o coacere mai eficienta am introdus o cratita cu apa pentru a genera aburi in cuptor (aburul ajuta la un transfer mai bun al caldurii de la rezistentele cuptorului la cozonac). Timp de coacere 40-45 de minute la modul de incalzire sus si jos (=) . Daca observam ca ei se coc rapid deasupra putem schimba modul de incalzire doar de jos (traditional).


11. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, feriti de curenti de aer rece.
Apoi se aseaza pe un gratar penru o racire uniforma.


Niste sfaturi bune de urmat pentru un cozonac reusit puteti citi aici.

Pofta buna si un Paste Fericit !
Mihaela si Stefan

Si o poza de la pupitrul de comanda :




--------

24 de comentarii:

  1. SUPERBI cozonacii!! Felicitari pentru reusita, arata extraordinar! O saptamana frumoasa va doresc si la cat mai multe retete gustoase! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fara vas cu apa!! nu cresc deajuns si dupa ce se races devin tari!! trebuie sa creasca in mediu uscat ca sa creasca si sa ramana pufosi

      Ștergere
    2. Sunteti in eroare stimate(a) "Anonim": vasul cu apa este necesar, in mod special atunci cand coacerea se face in cuptor electric cu ventilatie, ca in cazul de fata! ventilatorul distribuie uniform caldura, dar in acelasi timp accelereaza pierderea de apa din aluat. In lipsa aburului (mai ales in prima jumatate de ora a coacerii), aluatul se va usca in mod accelerat si se va forma o pojghita tare la suprafata, care va impiedica cresterea. Reteta lui Stefan e corecta.

      Ștergere
  2. Excelent arata cozonacii tai, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. au iesit foarte buni cozonacii.mersi pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  4. thx pentru reteta si tot nota 10*

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo!. M-ati inspirat si pe mine. Vine Craciunul si nu mi-l pot imagina fara aroma cozonacilor...

    RăspundețiȘtergere
  6. cu cratita cu apa in cuptor e o idee foarte proasta.din pacate si eu am probat si mi-au ramas cozonaci necopti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare.
      Cred ca este valabila doar la cuptoarele electrice, inchise ermetic. Daca aveti cu gaz, nu cred ca e o idee buna.

      Ștergere
  7. wooooooow felicitari...tocmai intrasem ca nu stiam la cuptor electric la cate grade se face cozonacu...tiau iesit superbi cozonacii

    RăspundețiȘtergere
  8. Mmmm.... miroase a sarbatori ! Felicitari !!! Sunt extraordinar de frumosi... si gust pe masura. Reteta mea e intocmai ca a ta... cit se poate de simplu si eficient. Ai mei sunt la cuptor !!!! Astept rezultatul final...unul fericit evident:) Paste Fericit !

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. Bezele! http://vladubucataru.blogspot.ro/2011/03/bezele-la-cuptorul-electric.html?m=1

      Ștergere
  10. Nu mai e cazul n am fost atenta la reţetă

    RăspundețiȘtergere
  11. Din albus am făcut umplutura pt cozonac au ieşit buni pt prima încercare nu prea am răbdare să i framant.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu ai si o reţetă de mucenici moldoveneşti de post?

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari! Arata minunat.Sper sa-mi reuseasca si mie.

    RăspundețiȘtergere
  14. AM FACUT DEJA O SERIE DE COZONACI DUPA O RETETA VECHE DAR NU SINT MULTUMIT DE ASPECT, NU DE GUST ! ; O SA INCERC SA MA INSPIR DIN RETETA TA CA SA IMI IASA BINE !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. 180 de grade și sus și jos? Cam în 15 min începi sa ii arzi 160 grade și doar jos

    RăspundețiȘtergere
  16. It's amazing to visit this web site and reading the views of all colleagues concerning this piece
    of writing, while I am also keen of getting familiarity.

    RăspundețiȘtergere