Cum sa faci Sushi simplu ca 'buna-ziua' ~ Vladu Bucataru - Retete rapide cu poze

Cum sa faci Sushi simplu ca 'buna-ziua'

Acuma, dupa ce au urcat 'pe trend' si la noi, sushi au devenit foarte populari in cluburile de fitze si restaurantele scumpe. Teoretic nu imi este clar de ce sunt asa scumpi, dar sunt OK la gust si proprietati terapeutice.
Am incercat sa fac si eu si mi-au iesit super. Ba chiar am dat petrecere 3 zile si 3 nopti cu sushi!

Pentru a va apuca aveti nevoie de urmatoarele lucruri:

  • ca ustensile:
    • oala cu capac
    • un castron mare pt a vantura orezul
    • ibric
    • covoras de bambus pentru a rula sushi
    • folie de nylon
    • cutit bine ascutit
  • ca ingrediente
    • orez (cu bob mic, practic din asta ieftin)
    • foi de sushi (sushi nori)
    • sos soya
    • ghimbir murat  (reteta aici)
    • otet de orez (eu am folosit vin de gatit)
    • ghimbir murat
    • legume (morcov, ardei gras, castravete, ciuperci si orice alceva ce doriti sa bagati inauntru)
    • peste (somon crud, afumat, ton, surimi etc)
    • wasabi sau hrean
Pentru inceput trebuie respectata tehnica de fiert a orezului. Se pune un bol de orez. Se spala iar in oala se adauga 2 boluri de apa. Se pune la fiert intr-o oala (la care se poate pune capac) cand apa incepe sa fiarba se pune capacul si se da aragazul la mic mic pentru 10minute. Dupa aceasta se opreste focul si se mai lasa 10 minute cu capacul pus. 


 In acest timp se prepara otetul de orez astfel. Se pune pe foc 50ml otet in care se adauga o lingurita de sare si o lingura mare de zahar. Se fierbe si se mesteca pentru a nu se prinde zaharul.
Apoi orezul se varsa intr-un castron mare si se vantura cu un evantai si cu o lingura mare de bucatarie si apoi se adauga peste el sosul facut din otetul de orez.

Legumele si pestele se taie in fasii lungi si se pun pe o farfurie:


Pentru a incepe operatiunea mai ne trebuie un castron cu apa in care se adauga putin otet. Acesta o sa il folosim pentru a ne inmuia mainile inainte de a lua orezul din castron si pune pe foaia de sushi (sushi nori) .

Cand toate aceste lucruri de mai sus sunt puse la punct incepem treaba. In termeni mari se desfasoara cam asa:
  • Invelim covorasul de bambus cu folie de plastic.
  • Asezam peste aceasta o foaie de sushi nori.
  • 'bagam' mainile in bolul cu apa, luam orez din castronul de plastic si apoi intindem cu grija pe foaia de sushi
  • asezam legume si peste la inceput si apoi incepem sa rulam cu grija


  • apoi odata sulul facut se taie cu un cutit ascutit ud. Prima data in jumatate, apoi se aliniaza unul langa altul si se taie in bucati. Din experienta mea de inca 3 ori. Practic dintr-o foaie ies mai mult sau mai putin 9 susi



Se aseaza apoi rondelele pe platouri :


Pentru servire se pune la fiecare invitat cate o farfurie mica (ca de cafea) pe care isi pune un sushi si apoi isi asezoneaza cu sos de soia, wasabi si ghimbir murat.

Alte poze amuzante :




TIPS:
  • daca vrei sa faci rulouri mai subtiri poti taia foaia de susi in 2 si relua acleas proces
  • poti face si sushi inversi (cu orezul in afara). Pui la fel orez peste foaie apoi o intorci pe nylon si pui legumele pe partea neagra si apoi rulezi
  • linkuri utile despre cum se prepara susi gasici aici 

---

21 de comentarii:

  1. Cu ce sos se poate manca si cum se face sosul ? ( Si daca imi poti spune ce pui deasupra la sushi chestia aia portocalie?) Ms

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare!
    Se serveste cu sos de soya, wasabi si ghimbir murat! Dc ti se pare prea sarat sosul de soya poti adauga niste sos de stridii in el!

    Chestia portocalie probabil sunt icre rosii!
    Sunt si modele de sushi care nu au alga (sushi nori). Pur si simplu e un cubulet de orez cu o bucata de somon portocalie pe ea!

    RăspundețiȘtergere
  3. unde gasesc foaia aia care se ruleaza?

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutare ! Se gaseste cam la toate supermarketurile. Am vazut sigur in : Mega, Carefour, billa

    RăspundețiȘtergere
  5. fac si eu deseori sushi .mi se primeste, dar nu fac cu alge(sushi nori)eu cu orez si somon,icre rosii ...dar shi aceasta rereta este super!

    RăspundețiȘtergere
  6. otet de orez (eu am folosit vin de gatit) :)) tot ce pot sa spune ca dezimformezi mult lumea si faci un sushi praf...nici pe departe ca originalul...Nici macar o imitatie slaba nu pot numi ce ai facut tu acolo!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am dezinformat de loc. Fiecare e liber sa reinventeze, sau sa copieze!

    RăspundețiȘtergere
  8. e foarte buna reteta.multumesc mult Stefan... iar ptr tipul cu vinul de gatit... ar trebui sa posteze si el o reteta sa vedem ce stie sa faca... dar cum se pare cred ca a incercat sa faca sushi de foca :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu e musai sa respecti reteta intr-u totul ca tot aia e.
    Si eu am facut sushi romanesc.
    In loc de foaie de rulat din alge am folosit frunza de varza murata iar in loc de orez japonej am folosit mamaliga.
    Putina slaninuta, ceapa, morcovi
    in loc de wasabi, mujdei!

    Pofta Buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule...esti genial ! Sushi romanesc, adica sarmalutele , minunatele noastre sarmalute...anonimule te iubesc!

      Ștergere
    2. "intru" se scrie impreuna, iar reteta este foarte folositoare pentru noi, ceilalti, care suntem novici sau poate avem resurse limitate, insa ne dorim sa mancam ceva deosebit.
      Multumim, Stefan. Esti tare!

      Ștergere
  10. imi poti da, te rog o reteta de cartofi prajiti, te rog?vad ca ai retete foarte complicate:))))))

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu se compara sushi cu aripioarele de porc si ceafa de pui la gratar :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Esti praf, plus de asta iti bati joc de reteta.Daca faci ca la Moldova nu poti spune ca faci sushi.Mai rau este ca multi profani te copiaza, aici este marea problema.
    Tu nu esti bucatar cum afirmi, doar bolnav si avid de recunoastere.
    Probabil ai vazut pe net ai incercat ceva si acum te vrei copiat.
    Naspa.......ca poti influenta pe altii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Esti praf omule. Habar n-ai de reteta. Totul e gresit, incepand cu orezul si tehnica de fierbere. Este cea mai importanta operatie. Nu exista bai fratilor sushi romanesc sau cu ce am prin bucatarie. Vai de mama ei de reteta.

    RăspundețiȘtergere